Eltelek
Krmleves angolosan
Hozzvalk: 15 dkg vaj, 1,2 kg sttk (80 dkg tkhshoz), 2 fej vrshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl szraz fehrbor, 0,5 liter hsl (kockbl), s, bors, cukor, frissen reszelt szerecsendi, 1,5 dl tejszn, 2 evkanl olvaolaj, 1 evkanl vagdalt petrezselyem, 1 evkanl metlhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 tojssrgja, 1-2 dkg tiszttott tkmag, 2 evkanl tkmagolaj
10 dkg vajat kis kockkra vgva kifagyasztunk. A tkt nagyobb darabokra vgva meghmozzuk, kimagozzuk. A leveshez 0,5 kg tkhst kockkra vgunk. Az egyik hagymt finomra aprtjuk, kt fokhagymagerezdet sszezzunk. A tkhst, hagymt, fokhagymt a maradk vajon vegesre proljuk. Fehr borral felntve mg kiss fzzk. Hozzadva a hslt, alacsony hmrskleten mg 25 percig fzzk. Sval, borssal, a szerecsendi-reszelkkel, s egy csipet cukorral zestjk. A tejsznnel felfzve prstjk, ttrjk. Ismt felforraljuk, a jeges vajkockkat belekeverve besrtjk a krmlevest. A galuskhoz a maradk tkhst durva reszeln lereszeljk, enyhn megszva 15 percig llni hagyjuk. Utna jl kinyomkodjuk. A megmaradt hagymt finomra vgva, a maradk fokhagymt felaprtva a tkhssal egytt egy evkanl olvaolajon megproljuk, kzben fordtgatjuk, keverjk, mg a nedve elf. Szzuk, borsozzuk. Hozzadjuk az aprra vgott petrezselymet, a vagdalt metlhagymt, a zsemlyemorzst, a tojssrgkat, s jl sszedolgozzuk. A masszbl evkanalakkal hat nagyobb galuskt szaggatunk. A maradk olajat serpenyben hevtjk, a galuskkat minden oldalrl arany barnra pirtjuk benne. A tkmagokat kssel felaprtjuk. A galuskkat a levesbe helyezzk, egyet forralunk rajta, majd tnyrokra merjk, tkmaggal megszrjuk, tkmagolajjal megcsepegtetjk.
Lidrcnyoms-salta
Hozzvalk:25 dkg zld szn makarni,2 evkanl olaj,2 evkanl balzsamecet,2 evkanl citroml,1 fej hagyma,1 gerezd fokhagyma,2 fej paradicsom,1-2 szl felkozkzott rpa
Elkszts:A makarnit fzd ki ss vzben.A hagymt s a paradicsomot vgd kockkra,majd keverd ssze a tbbi hozzvalval.Fszerezd meg zls szerint.Friss bagettivel tlald
Ksrtet Pizza:(1 db-hoz)
Hozzvalk:2 db elre gyrtott pizzatszta,olvaolaj,mozarella vagy fetasajt,4 gerezd fokhagyma,rozmaring,olvabogyk
Elkszts:Kend meg a pizzt az olvaolajjal,majd 2 kanl olvaolajba piritsd meg az aprra vgott fokhagymt.Ha ksz,ezt s a mozarellt tedd a pizzra,szrj r rozmaringot,s az olvabogykat tedd rjuk kisrtet alakzatban.Mg pr csepp olajjal toldd meg,aztntedd stlapra s elmelegtett stben,gyenge fokozaton ssd meg,hogy a pizza oda ne gjen
Sttk-pr
Hozzvalk: 1 nagy kanadai sttk, maroknyi nagy muskotlyos , szlszem, 1-2 kiskanl ketchup, s
A sttkt hosszban kettvgjuk, a magokat kiszedjk belle, s helykre, a mlyedsbe beleszrjuk a kimagozott szlt. Stben megstjk. (A szlmagozsra azrt van szksg, mert ha a szlszemeket is turmixoljuk, akkor megkeseredik a pr.) Ha megslt, a tkt kikaparjuk, a szlvel egytt turmixoljuk. zls szerint ketchuppal, sval zestjk. Knnyen elkszthet kret, fleg kacsaslthz illik.
Italok
Vrpitli
Hozzvalk:(4 szemlyre)
4dl mlnaszrp,4 dl meggyl,15 db kukackocka(ezt az albbi mdon kell csinlni:15 jgkockarekeszt tlts tele vizzel s rakj bele egy-egy macsolt.A fagyst kveten gy fog majd bennk festeni a mazsola,mintha egy kukacot fagyasztottl volna le)
Elkszts:a mlnaszrpt s a meggylevet ntsd egybe,majd rakd bele a kukackockkat.Ezt rakd be kb.1 rra a mlyhtbe,hogy nehogy elolvadjanak a kukackockk benne,majd ntsd az egszet egy kancsba.Ha nagyon fjstork vagy,csinld gy,hogy csak egy 1/2 rig rakod be a htbe,s a tlalskor rakod bele a kukackockkat.
Stõtkl:
Hozzvalk: 1 sttk szeletekre felvgva 4 dl almal 1dl ananszl 2 teskanl mz (zls szerint lehet tbb, vagy kevesebb is) Fahj, gymbr, szerecsendi (mindegyikbl egy csipet) Elszts 1.lps: A sttkszeleteket turmixold ssze robotgppel. 2. lps: ntsd hozz a sttklhez az almalevet s az ananszlevet. 3. lps: Adj hozz egy kis mzet (ne tl sokat, nehogy elrontsd, ksbb mg adhatsz), s keverd ssze az egszet teljesen! 4. lps: Add hozz a fszereket! 5. lps: Htsd le az egszet, majd hidegen tlalhatod nagy poharakba.
dessgek
Ht szelleme puding(ngy szemlyre)
Hozzvalk:25 dkg porcukor,2 tojsfehrje,telfestk(a szellemek archoz)
A szellemek elksztse:
1.Kszts el egy lbast s egy olyan ednyt,amit gy tudsz beleilleszteni a lbasba,hogy ne rinkezzen annak aljval.
2.A tojsfehrjt s egy kevs cukrot a gz fltt verd fel.Ehhez mindenkppen krj segitsget egy felnttl!A habba fokozatosan adagold a maradk porcukrot.Amikor mr elg kemny a hab,tedd t habkinyomba,s formzz szellemeket.A szellemeket stlapra nyomd,amit elzleg stpapirral kell kiblelni.Told a stlapot a langyos stbe(75 Celsius-fok)s 45 percig szrogasd.
Kszts csokipudingot a zacskn tallhat lers szerint,adagold tlkba,szrd meg fehrcsoki reszelkkel,majd mindegyikre fektess egy-egy szellemet.
Csokiszellem:(ngy szemlyre)
Hozzvalk:2 bann,egy tbla fehr csoki,kb kt kocka norml csoki
Elkszts:Hmozd meg,majd vgd kett a bannokat.A csokit gz fltt olvaszd fel,majd mrtsd meg benne a bannokat.Ha megszradt a csokimz,a kt kocka barnacsokit tedd egy kistnyrra,azt pedig a raditorra.Ha egy kicsit megpuhult a csoki,vedd le,formzz a szellemeknek szemet,szjat,s rakd fel rjuk.
Pkica:
Hozzvalk(egy darabhoz):2 nagyobb,lapos,ss sti,2 teskanlnyi mogyorvaj,4 szl ropi s 2 szem mazsola.
Elkszts:Az egyik ss stit kenj meg mogyorvajjal,majd nyomd r a msik stit.A ropikat trd flbe,s az egyik oldalon is s a msik oldalon is szrj a kt ss sti kzepbe(vagyis a mogyorvajba)4-4 darabkt.Ezek lesznek a pk lbai.A 2 szem mazsola a kt szeme.
Htborzongat Zsel:(ngy szemlyre)
Hozzvalk:Piros vagy zld gymlcszsel,kb.16 db gumicukor
Elkszts:A zselt kszsd el az utastsok szerint,majd oszd el ngy egyenl rszre.Mindegyikbe szrj 4-4 db gumicukrot,s amikor sszellt a zsel.tlald.
A recepteket rdemes kiprblni,mr n is megcsinltam az sszeset,s nekem nagyon zlett!!
Tks-mkos rtes
Hozzvalk: 80 dkg gyalult tk, 16 dkg porcukor, fl citrom hja s a fl citrom, 2 g fahj, 5-6 szem szegfszeg, 12 dkg mk, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 csomag rteslap, 8 dkg vaj, 8 dkg mazsola, 5 dkg vanlis porcukor, s.
A legyalult tkt gyengn megszzuk, s 15 perc lls utn jl kinyomkodjuk, megszrjuk 8 dkg porcukorral. Reszelt citromhjat, kevs citromlevet, rlt fahjat s darlt szegfszeget tesznk hozz s jl elkeverjk. 8 dkg cukorbl, a darlt mkbl s az tszitlt zsemlemorzsbl keverket ksztnk. A rteslapot kitertjk, gyengn megkenjk olvasztott vajjal, majd rszrjuk a fele mennyisg mkkeverket. Erre tertjk az elksztett tkt, amelyre rszrjuk a megmaradt mkot s a mazsolt. Lazn feltekerjk, stlemezre tesszk, tetejt olvasztott vajjal megkenjk s elmelegtett stbe tolva szp pirosra megstjk. Felszeleteljk, s vanlis porcukorral meghintve knljuk.
Mzes puffancs
Hozzvalk: |
1,5 dl mz, 1,5 dl porcukor, 4 evkanl kaka, 22 dl puffasztott bza vagy rizs, 1,5 dl kkuszreszelk. |
Elkszts: |
Tegyk a mzet, a cukrot, s a kakat egy lbosba, keverjk jl ssze ket s lass tzn addig forraljuk, amg el nem kezd hlyagosodni. Ekkor vegyk le a tzrl. Keverjk ssze a puffasztott bzt s a kkuszreszelket. ntsk r az imnt elksztett, mg forr szirupot, egy fakanllal jl kavarjuk meg, s amikor mr elgg lehlt ahhoz, hogy hozz lehessen nylni, gyrjunk belle golykat. Ezeket aztn mg kkuszreszelkben is meg lehet hempergetni, amg mg ragadsak. Ha teljesen kihltek, csomagoljuk be egyenknt sznes alufliba, gy aztn brhov magunkkal vihetjk ket, "szksg esetre". | |