Előételek
Krémleves angolosan
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 1,2 kg sütőtök (80 dkg tökhúshoz), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 0,5 liter húslé (kockából), só, bors, cukor, frissen reszelt szerecsendió, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1 evőkanál metélőhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 tojássárgája, 1-2 dkg tisztított tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj
10 dkg vajat kis kockákra vágva kifagyasztunk. A tököt nagyobb darabokra vágva meghámozzuk, kimagozzuk. A leveshez 0,5 kg tökhúst kockákra vágunk. Az egyik hagymát finomra aprítjuk, két fokhagymagerezdet összezúzunk. A tökhúst, hagymát, fokhagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk. Fehér borral felöntve még kissé főzzük. Hozzáadva a húslét, alacsony hőmérsékleten még 25 percig főzzük. Sóval, borssal, a szerecsendió-reszelékkel, és egy csipet cukorral ízesítjük. A tejszínnel felfőzve pürésítjük, áttörjük. Ismét felforraljuk, a jeges vajkockákat belekeverve besűrítjük a krémlevest. A galuskához a maradék tökhúst durva reszelőn lereszeljük, enyhén megsózva 15 percig állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk. A megmaradt hagymát finomra vágva, a maradék fokhagymát felaprítva a tökhússal együtt egy evőkanál olívaolajon megpároljuk, közben fordítgatjuk, keverjük, míg a nedve elfő. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a vagdalt metélőhagymát, a zsemlyemorzsát, a tojássárgákat, és jól összedolgozzuk. A masszából evőkanalakkal hat nagyobb galuskát szaggatunk. A maradék olajat serpenyőben hevítjük, a galuskákat minden oldalról arany barnára pirítjuk benne. A tökmagokat késsel felaprítjuk. A galuskákat a levesbe helyezzük, egyet forralunk rajta, majd tányérokra merjük, tökmaggal megszórjuk, tökmagolajjal megcsepegtetjük.
Lidércnyomás-saláta
Hozzávalók:25 dkg zöld színű makaróni,2 evőkanál olaj,2 evőkanál balzsamecet,2 evőkanál citromlé,1 fej hagyma,1 gerezd fokhagyma,2 fej paradicsom,1-2 szál felkozkázott répa
Elkészítés:A makarónit fözd ki sós vízben.A hagymát és a paradicsomot vágd kockákra,majd keverd össze a többi hozzávalóval.Fűszerezd meg ízlés szerint.Friss bagettivel tálald
Kísértet Pizza:(1 db-hoz)
Hozzávalók:2 db előre gyártott pizzatészta,olívaolaj,mozarella vagy fetasajt,4 gerezd fokhagyma,rozmaring,olívabogyók
Elkészítés:Kend meg a pizzát az olívaolajjal,majd 2 kanál olívaolajba piritsd meg az apróra vágott fokhagymát.Ha kész,ezt és a mozarellát tedd a pizzára,szórj rá rozmaringot,és az olívabogyókat tedd rájuk kisértet alakzatban.Még pár csepp olajjal toldd meg,aztántedd sütőlapra és előmelegített sütőben,gyenge fokozaton süsd meg,hogy a pizza oda ne égjen
Sütőtök-püré
Hozzávalók: 1 nagy kanadai sütőtök, maroknyi nagy muskotályos , szőlőszem, 1-2 kiskanál ketchup, só
A sütőtököt hosszában kettévágjuk, a magokat kiszedjük belőle, és helyükre, a mélyedésbe beleszórjuk a kimagozott szőlőt. Sütőben megsütjük. (A szőlőmagozásra azért van szükség, mert ha a szőlőszemeket is turmixoljuk, akkor megkeseredik a püré.) Ha megsült, a tököt kikaparjuk, a szőlővel együtt turmixoljuk. Ízlés szerint ketchuppal, sóval ízesítjük. Könnyen elkészíthető köret, főleg kacsasülthöz illik.
Italok
Vérpitli
Hozzávalók:(4 személyre)
4dl málnaszörp,4 dl meggylé,15 db kukackocka(ezt az alábbi módon kell csinálni:15 jégkockarekeszt tölts tele vizzel és rakj bele egy-egy macsolát.A fagyást követően úgy fog majd bennük festeni a mazsola,mintha egy kukacot fagyasztottál volna le)
Elkészítés:a málnaszörpöt és a meggylevet öntsd egybe,majd rakd bele a kukackockákat.Ezt rakd be kb.1 órára a mélyhűtőbe,hogy nehogy elolvadjanak a kukackockák benne,majd öntsd az egészet egy kancsóba.Ha nagyon fájóstorkú vagy,csináld úgy,hogy csak egy 1/2 óráig rakod be a hűtőbe,és a tálaláskor rakod bele a kukackockákat.
Sütõtöklé:
Hozzávalók: 1 sütőtök szeletekre felvágva 4 dl almalé 1dl ananászlé 2 teáskanál méz (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb is) Fahéj, gyömbér, szerecsendió (mindegyikből egy csipet) Elészítés 1.lépés: A sütőtökszeleteket turmixold össze robotgéppel. 2. lépés: Öntsd hozzá a sütőtökléhez az almalevet és az ananászlevet. 3. lépés: Adj hozzá egy kis mézet (ne túl sokat, nehogy elrontsd, később még adhatsz), és keverd össze az egészet teljesen! 4. lépés: Add hozzá a fűszereket! 5. lépés: Hűtsd le az egészet, majd hidegen tálalhatod nagy poharakba.
Édességek
Hét szelleme puding(négy személyre)
Hozzávalók:25 dkg porcukor,2 tojásfehérje,ételfesték(a szellemek arcához)
A szellemek elkészítése:
1.Készíts elő egy lábast és egy olyan edényt,amit úgy tudsz beleilleszteni a lábasba,hogy ne érinkezzen annak aljával.
2.A tojásfehérjét és egy kevés cukrot a gőz fölött verd fel.Ehhez mindenképpen kérj segitséget egy felnőttől!A habba fokozatosan adagold a maradék porcukrot.Amikor már elég kemény a hab,tedd át habkinyomóba,és formázz szellemeket.A szellemeket sütőlapra nyomd,amit előzőleg sütőpapirral kell kibélelni.Told a sütőlapot a langyos sütőbe(75 Celsius-fok)és 45 percig szárogasd.
Készíts csokipudingot a zacskón található leírás szerint,adagold tálkába,szórd meg fehércsoki reszelékkel,majd mindegyikre fektess egy-egy szellemet.
Csokiszellem:(négy személyre)
Hozzávalók:2 banán,egy tábla fehér csoki,kb két kocka normál csoki
Elkészítés:Hámozd meg,majd vágd ketté a banánokat.A csokit gőz fölött olvaszd fel,majd mártsd meg benne a banánokat.Ha megszáradt a csokimáz,a két kocka barnacsokit tedd egy kistányérra,azt pedig a radiátorra.Ha egy kicsit megpuhult a csoki,vedd le,formázz a szellemeknek szemet,szájat,és rakd fel rájuk.
Pókica:
Hozzávalók(egy darabhoz):2 nagyobb,lapos,sós süti,2 teáskanálnyi mogyoróvaj,4 szál ropi és 2 szem mazsola.
Elkészítés:Az egyik sós sütit kenj meg mogyoróvajjal,majd nyomd rá a másik sütit.A ropikat törd félbe,és az egyik oldalon is és a másik oldalon is szúrj a két sós süti közepébe(vagyis a mogyoróvajba)4-4 darabkát.Ezek lesznek a pók lábai.A 2 szem mazsola a két szeme.
Hátborzongató Zselé:(négy személyre)
Hozzávalók:Piros vagy zöld gyümölcszselé,kb.16 db gumicukor
Elkészítés:A zselét készísd el az utasítások szerint,majd oszd el négy egyenlő részre.Mindegyikbe szórj 4-4 db gumicukrot,és amikor összeállt a zselé.tálald.
A recepteket érdemes kipróbálni,már én is megcsináltam az összeset,és nekem nagyon ízlett!!
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók: 80 dkg gyalult tök, 16 dkg porcukor, fél citrom héja és a fél citrom, 2 g fahéj, 5-6 szem szegfűszeg, 12 dkg mák, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 csomag réteslap, 8 dkg vaj, 8 dkg mazsola, 5 dkg vaníliás porcukor, só.
A legyalult tököt gyengén megsózzuk, és 15 perc állás után jól kinyomkodjuk, megszórjuk 8 dkg porcukorral. Reszelt citromhéjat, kevés citromlevet, őrölt fahéjat és darált szegfűszeget teszünk hozzá és jól elkeverjük. 8 dkg cukorból, a darált mákból és az átszitált zsemlemorzsából keveréket készítünk. A réteslapot kiterítjük, gyengén megkenjük olvasztott vajjal, majd rászórjuk a fele mennyiségű mákkeveréket. Erre terítjük az előkészített tököt, amelyre rászórjuk a megmaradt mákot és a mazsolát. Lazán feltekerjük, sütőlemezre tesszük, tetejét olvasztott vajjal megkenjük és előmelegített sütőbe tolva szép pirosra megsütjük. Felszeleteljük, és vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Mézes puffancs
Hozzávalók: |
1,5 dl méz, 1,5 dl porcukor, 4 evőkanál kakaó, 22 dl puffasztott búza vagy rizs, 1,5 dl kókuszreszelék. |
Elkészítés: |
Tegyük a mézet, a cukrot, és a kakaót egy lábosba, keverjük jól össze őket és lassú tűzön addig forraljuk, amíg el nem kezd hólyagosodni. Ekkor vegyük le a tűzről. Keverjük össze a puffasztott búzát és a kókuszreszeléket. Öntsük rá az imént elkészített, még forró szirupot, egy fakanállal jól kavarjuk meg, és amikor már eléggé lehűlt ahhoz, hogy hozzá lehessen nyúlni, gyúrjunk belőle golyókat. Ezeket aztán még kókuszreszelékben is meg lehet hempergetni, amíg még ragadósak. Ha teljesen kihűltek, csomagoljuk be egyenként színes alufóliába, így aztán bárhová magunkkal vihetjük őket, "szükség esetére". | |